Labākais kebabs Rīgā – kur?

Patiesībā šo tēmu jau senāk gribēju izvērst sekojošu iemeslu dēļ:

  • Man garšo kebabs
  • Sen gribēju salīdzināt esošās iespējas šajā jomā Rīgā
  • Nupat Rīgā atvēries vēl viens kebaba iestādījums

Saliekot kopā šos faktorus un arī citus apsvērumus, nolēmu, ka ir īstais brīdis par šo tēmu uzrakstīt. Pat nezinu ar ko sākt. Atcerējos vētrainos 90tos, kad pirmo reizi Rīgā tika atvērts LIDO un pirmais īstais giross Ģertrūdes ielā . Tas bija kaut kas no ātrās ēšanas kultūras, kāda pēc paziņu stāstītā, ir aktuāla tur, ārzemēs. Starp citu, neatceros kurš man teica, bet pasaules lielākā ēdienu franšīze esot Imbiss – lielāka par McDonalds un tamlīdzīgiem, kas Vācijā uz katra stūra atrodams un piedāvā kebabveidīgos ēdienus. Lai gan šo rakstot, atcerējos – pirmais ātrās ēdināšanas eksperiments norisinājās 80to gadu vidū, Vaļņu ielā, zem U/V Centrs jeb Galerijas Centrs mūsu dienās – tādi īpatnēji hamburgeri, vafeles kvadrātainas ar attiecīgo pildījumu. Kooperatīvu ziedu laiki. Bet jāsaka, ka laika gaitā neviens no uzņēmumiem tā īsti līdz galam nepievērsās autentiskas ātrās ēdināšanas kultūras ieviešanai Latvijā. Un pieļauju, ka sabiedrība vēl nebija gatava saņemt šo pasaulē izplatīto ēdināšanas iespēju. Atsevišķa bloga ieraksta tēma noteikti būs arī labas citu valstu virtuves trūkums Latvijā, bet tas citreiz.

Tātad kas mums notiek kebabu tirgū? Pēc būtības par pirmo kebabu iestādi mēģināja saukties iestādījums pirms gadiem 5 Avotu ielā. Man ir aizdomas, ka tas bija Kebab Fix.  Tad līdzīgs pasākums atvērās Žagarkalnā. Dzirdēju dažādus neglaimojošus stāstus par šo vietu un tas mani nekādā veidā nemotivēja turp doties, lai gan vienu reizi aizgāju un vīlos pilnībā (manā kontā bija līdzīga rakstura iestāžu apmeklējumi Berlīnē). Nav pat vērts pieminēt.

Un nākamais pamanāmais pasākums bija un joprojām ir Food Box – Dzirnavu ielā netālu no krustojuma ar Antonijas ielu un Lāčplēša ielā, blakus Osirisam. Pats šo vietu atklāju pilnīgi nejauši un droši varu teikt – šis ir visīstākais no kebabiem, kas sastopams Rīgā un arīdzan – manā skatījumā visgaršīgākais. Ko es jūtu, ieejot Food Box? Es jūtu, ka īpašnieks ir tēmas zinātājs, kam ir izdevies ieviest/ievest īstu autentisku kebabnīcas sajūtu. Sajūta – tas ir vietas iekārtojums – pieticīgs, vienkāršs, interjera elementi – flīzītes ar austrumu rakstiem, Stambulas ainas fotogrāfijās, muzikālais noformējums – austrumnieciska mūzika, nianses ēdienkartē – sāļais jogurts Ayran, turku tēja un citas nianses, kas rezultējas pārliecībā – šeit jābūt arī labam kebabam. Un tiešām – nekļūdos. Laika gaitā esmu izmēģinājis dažādus ēdienkartes piedāvājumus un jāsaka – šis ir autentiskam, piemēram, Turcijas kebabam līdzīgais piedāvājums. Pa ausu galam esmu dzirdējis, ka īpašnieks ir Turcijas vēstnieka Latvijā dēls. Ir tā, ka iegriežos šeit visai bieži un tiešām – šad un tad pie iestādes stāv auto ar diplomātiskajiem numuriem, tāpat arī iestādē jo bieži esmu sastapis dažādus turkus, tā ka pieļauju – šī ir tāda kā neformālā tikšanās vieta Latvijā dzīvojošajiem turkiem. Esot Turcijā, iecienīju kebabu tik ļoti, ka jau pāris gadus ilgojos, kas beidzot kāds Rīgā saņemsies to piedāvāt un jāsaka – bija vērts gaidīt. Bija, protams, interesanti, kā es pirmo reizi tur nonācu un kā man gāja. Bet par spīti tam, man šķiet, ka Food Box ir kļuvis tikai labāks. Kebabs un kola vai tēja maksās robežās no Ls 2.50 līdz 3.20. Nianse – maksājumu kartes šeit nepieņem – cash only. Tas pat piestāv šai vietai – joprojām stāsts par autentiskumu. Laika gaitā, šķiet, līdzīpašniece ir mani ievērojusi un esam pārmijuši pāris vārdus. Kā es sapratu no stāstītā, tad ir problēmas ar visu autentisko garšvielu ievešanu, tāpēc tā garša varbūt nav pilnīgi autentiska, bet viss kopā – cepuri nost. Man patīk ļoti.

Saprotams, ka šis nav vienīgai piedāvājums pilsētā. Pēc ilgstošām pārdomām reiz nolēmu pagaršot Kebab Fix t/c Alfa. Piegāju tam ar tādu aprēķinu – vienreiz jau var. Un ar šo pašu reizi man pietika. Manuprāt – īsts kebabs nevar tikt tirgots lielveikalā. Tāpat īsts kebabs nekad nebūs McKebabs. Tam ir nepieciešama tā īpašā aura, kad tevi apkalpo pats saimnieks, ēdiens tiek gatavots uz vietas, nav konveijera sajūtas. Labi – varu pieņemt to, ka esmu iesīkstējis un neko nesaprotu no moderna dzīvesveida niansēm un ēdiena pasniegšanas formām. Un esmu mierā ar to. Bet šis pasākums tirdzniecības centrā nekādi neasociējās ar kebabu. Un šeit runa nav tikai par atmosfēru, kas neatbilst autentiskam baudījumam, izšķirošu punktu pielika pati produkta kvalitāte. Ja Food Boxā kebabs ir tāds saturīgs – labi saprotams, kas tur iekšā un pēc formas patīkams un mērces daudzumu vari nejust tik ļoti, tad šeit tādā garā desā viss saturs peld mērcē, kura šķīst uz visām pusēm, kad mēģini iekosties. Pārāk liela tašķīšanās iznāk. Un arī pats produkts – tāds no konveijera, sirds tam nav atrodama un sajūtama. Plus pie visa – neliels vai pat liels bardaks apkalpošanā. Nezinu, kaut kā neuzrunāja mani šis piedāvājums. Tad jau labāk blakus esošās zupas. Man šķiet, ka ēdienā būtiska ir kaut kādas attieksmes klātbūtne, lai jūti – Tu neesi nejaušs šī konkrētā kebaba ēdājs. Man tāda sajūta neradās. Nav nekas slikts tajā, kā cilvēki nopelna naudu, bet es dodu priekšroku individuālai attieksmei, nevis Henrija Forda jaunievedumam.

Un pagājušajā nedēļā punktu kebabu kaujai pielika Tur Kebab, kas atvēries atkal jau Vaļņu ielā pretī Galerijai Centrs, tur kur kādreiz atradās kafejnīca Vanilla. Es saprotu uzņēmējus, kas šajā ne vieglajā laikā ķeras klāt šādiem projektiem. Es saprotu vēlmi ķert garāmgājējus ar eksotisku piedāvājumu. Un jāatdzīstas – pats ne reizi vien un joprojām ik pa brīdim iedomājos, ka vajadzētu tak vienreiz beidzot atvērt savu ēstuvi. Galvā ātri saskaitās cipari un es nomierinos. Tāpēc visu cieņu uzņēmībai. Taču tas, ka ir atvēries Vaļņu ielā manī izsauc dīvainas izjūtas, ar kurām dalījos twitterī tieši tai brīdī, kad iegāju ēstuvē. Sagadīšanās pēc, uzaicināju arī kādu pazīstamu arhitektu kopā iepusdienot un tad nu pārrunājām visu situāciju ar iestādes iekārtojumu un citām saistītajām lietām. Par ēdienu – savu iecienīto Iskender nevarēju pasūtīt, jo tā vienkārši nebija. Izšķīros par donner kebabu. Kolas nebija, jo automātā esot beidzies sīrups. Ok, neviens negaidīja, ka būs tāda rinda un viss ies ārpus kontroles. Aiz letes menedžere mēģināja ar visu tikt galā, bet kaut kā ne pārāk viņai padevās – viens no darbiniekiem vienkārši pagriezās ar muguru pret rindu un iečilloja :) Kam negadās. Pasūti, paņem numuru un gaidi. Apsēdies. Un tad, kad atnes kebabu, seko galvenais pārsteigums – kebaba izmērs. Kas, manā skatījumā, bija vismaz 2x reizes mazāks kā Food Box, 1.5x mazāks kā Kebab Fix. Labi – arguments var būt cena, bet tad iznāk, ka Tev jāapēd vairāk, lai būtu paēdis un cipars saskrien. Nu labi – kāda starpība pa lielam. Viss plastmasīgums, ergonomijas trūkums – rinda pie ieejas, pretī ieejai – pirmais ko ieraugi pie sienas, ir miskastes un daudzi citi iekārtojuma brīnumdarbi – man lika saprast, ka šis nav mans kebabs. Tas ir paredzēts tiem, kam ir vienalga, ko viņi ēd. Atceroties reklāmas nozarē pieredzēto, ir aizdomas, ka laba reklāma var nogalināt sliktu produktu. Pēc maniem tvītiem, saņēmu epastu no Anda, kas ir attiecīgi saistīts ar pasākumu un kurš man skaidroja, kas ir domāts un kā. Un vēl dažas saistītās lietas. Bet pa lielam – šis neizskatās pēc īsta kebaba, katrā ziņā ne pēc tāda, kas ir patiess kebabs.

Pa lielam, šķiet, ka ēšana ir filosofisks process un labākais, kas ar Tevi var notikt – Tu pats vari izvēlēties kur un kā un ar ko kopā pavadīt savu laiku. Vai gribi nodzīvot McDzīvi vai gribi dzīvot īstam un pa savam :)

P.S. Un gluži kā papildinājums manis teiktajam, vakar twitterī sāka retvītoties šis raksts. Mani tas uzrunāja tādējādi, ka ļoti novērtēju Food Box pieticību un cenšanos nebāzties nevienam virsū ar savu eksistenci. Tas, manuprāt, ir labs piemērs, kā mārketēt savu piedāvājumu. Ja piedāvājums būs labs, cilvēki to novērtēs agri vai vēlu. Savukārt ja Tu apkārt kladzini, cik Tev foršs piedāvājums, bet patiesībā produkts ir so so – var iznākt kā vecajos laikos – laba reklāma nogalina sliktu produktu. Lai labi garšo :)

Padod ziņu saviem draugiem:
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google
  • draugiem.lv
  • TwitThis

74 komentāri


  • Manā skatījumā labākais un garšīgākais kebabs ir nobaudāms tieši ” Kebabs ISTANBULA”,Mildas tirdziņā,Birznieka-Upīša iela 2,pie 22.trolejbusa pieturas.Laipna apkalpošana.Sātīgi kebabi,pat pērkot mazo kebabiņu var labi paēst.Katrā kumosā jūt garšīgu gaļiņu un salātiņus un mērcīte ar garda.
    Esmu ēdusi arī Kebabsfix,nekad tur vairs kebabu nepirkšu.Nav garšīgi.
    Kas attiecas uz Turkebab,varbūt Vecrīgas ēstuvē gatavo garšīgāk,jo tur saimnieko virtuvē turks,bet viņu filiālē Marijas ielā 2,pie stacijas,tur gan apkalpošana ,gan kvalitāte ļoti zemā līmenī.Tur ar vairs neiešu.
    Tā ir mana personīgā pieredze un domas par kebabiem :) .

  • Pec gsdu ilgsm diskusijsm ir izlemts ka Turkebab ir lsbskais – sainde 12 cilvekus un joprojsm viniem ir atlauts tirgot – neticsmi :) )

    http://www.youtube.com/watch?v=SGS-4BiQl4A

  • Visvisgaršīgākais kebabs ir FixBox kebabs Valdemāra ielā 62a, kad sāc ēst,tad nevar apstāties, tik sulīgs, garšīgs, gaļa, īpaši vistiņa, tik garšīga, garšīgāku neesmu ēdusi nekur, un lēti, no maza kebeba var pieēsties.:)) Iesaku visiem, nenoželosiet!:))

  • Food Box tiešām ir īsts kebabs un,ja skatāmies,klasiski,tad tur nav īsti konkurentu,bet daudz gardēži saka,ka labs ir tas,kas garšīgs un šajā kategorijā nav pievīlis Fix Box. Nedz Valdemāra ielā,nedz Kalnciema ielā.

  • labakie un garšīgs kebabs protams ir ” Kebabs ISTANBULA”

  • shodien biju kebab fiks kur vienmeer gaju. protams rinda un ieksha loti karsti bet falafel un viiss fuu drausmigi loti vilos:(

  • oj kljudinja ! nevis kebab fiks bet pumpura iela pie turku viestniecibas food box ! drausmigs neGARSIGS falafelj vinjas pasakajna apalja bulcinja…. ne bulcinja ne falafelj ne darzeni nekas nebija garsigs… vairs nejeshu. un teja ar rozem vairs nesmarzo…

  • Labākie ir Āgenskalnā, tikai nezinu kā viņus tur sauc. Zinu ka maza bodīte blakus maximai. Riktīgi labs.

pievieno savu komentāru